5 dolog, amivel az otthonod lesz a legjobb játszótér!

Tudtad, hogy a gyerekek átlagosan csupán napi 30 percet töltenek a szabadban, míg napi 7 órát ülnek digitális eszközök előtt? Ha van kerted, itt az ideje, hogy olyan hellyé varázsol, ahol a gyerekek szívesen töltik az idejüket! A kinti játéknak számos pozitív egészségügyi hatása van. Fejleszti a mozgást, csökkenti a stresszt, megadja a napi mozgásszükségletet, sőt, tanulásban is segít. Ez utóbbi már egy 10 perces szabadban töltött szünet után is megfigyelhető. A gyerekek fantáziája határtalan, de mégis tehetsz érte, hogy ne csak az üres pázsit és a virágágyások fogadják a házból kilépő gyerekeket. Összeszedtük, mik azok a játékok, amik segítségével az udvarod válhat a környék legmenőbb játszóterévé. Ide aztán majd bátran átjöhetnek a kis barátok is egy óriási játékdélutánra.

1, Homokozó A homokkal töltött autóabroncsok kora lejárt. Ma már számos műanyag vagy fa keret kapható, amit használat után biztonságosan le is lehet fedni. A műanyag változat gyakran kettő az egyben: homokkal töltve homokozó, vízzel töltve pedig pancsoló.

2, Hinta Talán neked is vannak szép emlékeid egy kötéllel egy fára rögzített falapról, amiken órákat hintáztál, vagy éppen a közösségi játszótér nyikorgó láncai ugranak be a hinta szóról. A hintázás nem csak szórakoztató, de rendkívül fontos is az agy és az egyensúlyérzék megfelelő érdekében. Ha nincs otthon erős fa, vagy csak biztonságosabb építményre vágysz, esetleg még egészen kis gyerkőcnek szánod a játékot, akkor számos különböző anyagú és méretű vázas hinta közül válogathatsz.

3, Csúszda A színes, műanyag csúszdák a kicsik kedvencei; nem tudják megunni a lesiklás élményét. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy válthatsz masszívabb csúszdákra. Ha van medencétek, akkor vízzel kompatibilis változatot válassz, míg, ha igazi játszótéri élményt szeretnél, akkor érdemes a csúszdát mászókával együtt rendelni vagy építeni.

4, Játékházikó Ez a pont olyasmi, amivel a közösségi játszóterek nem rúghatnak labdába. Egy egyszerű kis műanyag játékkuckó a gyermeked saját birodalmává válik. Persze egy sűrű fára épített saját faház lenne az igazi, de a földön álló, biztonságos, színes házikók is rengeteg játék helyszínéül szolgálnak majd.

5, Trambulin Ha a gyerkőcök igazi örökmozgók, akkor egy trambulin sem hiányozhat az udvarodból! A méretet a gyerekek száma és kora alapján válaszd meg, illetve a biztonságos használathoz a védőháló, és a rugótakaró fólia is elengedhetetlen. Ha minden megvan, akkor jöhet az önfeledt ugrálás! Reméljük, sikerült ötleteket adni ahhoz, hogyan állíthatod össze a legmenőbb saját játszóteret gyermekeid számára. Ha izgalmas terepet építesz nekik odakint, biztosan kevesebb időt töltenek majd a számítógép előtt, és többet a jó levegőn.

Olvasd el többi cikkünket is:

Óvd a Földet az otthonodban is »

Robotika a játszószőnyegen »

Készüljünk együtt a nőnapra! »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben