Anyák napja története

A gyerekek saját készítésű apróságokkal, virággal, verssel lepik meg ilyenkor a család nőtagjait, az óvodában és általános iskolában külön műsorral is készülnek a nagy alkalomra. Az ünnep eredetével azonban sokan nincsenek tisztában.

Több ezer éves tradíció

A források szerint már az ókori Görögországban is rendeztek hetedhét határra szóló tavaszi ünnepeket az istenek anyja, Rhea tiszteletére, és vele együtt ünnepelték a többi édesanyát is. A szokás az idő múlásával nem szakadt meg, bár az évek során előfordult, hogy vallási színezetet kapott, de a lényege nem változott. Az 1600-as évek Angliájában a húsvét utáni 4. vasárnap ünnepelték, míg az Egyesült Államokba csak 1872-ben jutott el. Az egyre népszerűsödő ünnepnek 1907-ben éllovasa is akadt, Anna M. Jarvis, aki elhunyt édesanyja emlékére május második vasárnapja mellett harcolt. Célja volt, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítsák a napot, és 7 évvel később fáradozásait siker koronázta. Az évek során azonban egy olyan tényező is felütötte a fejét, amire Anna nem számított – és ami miatt később meg is bánta, hogy minden erejével az ünnep populárissá és nemzetközileg elismertté tételén dolgozott.

A gazdaság ugyanis kihasználva a rést, külön ágazatot épített ki az anyák napi csecsebecsék köré, illetve a virágárusok is az egekbe küldték áraikat május környékén. Az ünnep elanyagiasodása, üzletiesedése végtelenül elszomorította a hagyomány úttörőjét, de az áradatot már lehetetlen volt megfékezni. Európában is futótűzként terjedt el, minden pozitív és negatív hozadékával együtt.

Anyák Napja Magyarországon

Petri Pálné, egy államtitkár felesége amerikai utazása során ismerkedett meg az ünneppel, és úgy gondolta, Magyarországon is érdemes lenne elterjeszteni. Az első Anyák Napi ünnepséget 1925-ben tartották, ekkor még a májusi Mária tisztelettel összeolvasztva, majd három évvel később miniszteri rendeletben fogalmazták meg, hogy hivatalos iskolai ünnep lesz a május elseje.

Hol mikor?

Nem mindenhol május első vasárnapja a fix dátum, a legtöbb európai országban május második vasárnapján ünneplik. A legkorábban Norvégiában tartják, ott február második vasárnapja a hivatalos dátum, míg a Közép-Amerikai Panamában december 8.-án köszöntik az édesanyákat. Magyarországhoz hasonlóan Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában ünneplik május első vasárnapján.

Olvasd el többi cikkünket is:

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

7 érv a könyvek mellett »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben