Fiúknak kisautó, lányoknak Barbie?

A szivárványos, illatos unikornisok és a slime-mal töltött undiságok között egyértelműen vastag határvonal húzódik. Vajon fiúsabbak és lányosabbak a játékok, mint nagyanyáink idejében?

Mára már egyértelműbbé vált, hogy a játékgyártók milyen nemű gyerekeknek szánják a játékokat. A 21. századi játékmackó már nem barna és unisex, sokkal inkább vagy szivecskével a hasán, vagy kék kendőcskével a nyaka körül vásárolható meg.

Elizabeth Sweet kutató időről időre tanulmányozza a játékokkatalógusokat és reklámokat. Megfigyelései szerint a modern játékok sokkal inkább megoszlanak a nemek között, mint fél évszázaddal ezelőtt.

Rebecca Hains, a Massachusetts-i Salem Állami Egyetem professzora írt egy könyvet az úgynevezett „hercegnő problémáról”, melyben kifejti azt, hogy a szülőknek kezelnie kell, hogy gyermekük egy hercegnőcentralizált világban nő fel.

Hains szerint a Disney mesék világítottak rá arra, hogy a játékokat jobban el lehet adni, ha a célközönséget besorolják egy-egy genderbe. Napjaink marketingszakemberei pedig gendersemleges játékokkal is igyekeznek előállni, hogy még több profitot termeljenek a termékeik. A kultúránkban eme változások nagy hatással lehetnek a gyerekekre, az ementén kialakuló sztereotípiákat pedig magukkal vihetik felnőttkorukra.

Egy 2013-as tanulmány szerint a kislányok, akik hercegnős játékokkal játszottak, a későbbiekben több nemi sztereotípiát tanúsítottak viselkedésükben. Ahhoz, hogy a gyerekek több nézőpontból válogathassanak, már gyerekkorban több lehetőségre van szükségük – állapította meg Rosemarie Truglio pszichológus. A hölgy nézete szerint nem rossz dolog az, ha a kislányok rózsaszín és szép játékokkal játszanak, de ez ne befolyásolja azt, milyen emberré is válnak. Aki skatulyák közé szorul, nem válik különleges emberré. A kutató óva int mindenkit attól, hogy eltiltsa gyerekeit az ilyen játékoktól, csupán ezek tudatában nem szabad kontroll nélkül teret engedni a „túl soknak”.

Egy játék sem eredendően jó vagy rossz – vallja ezt Lisa Dinella, aki a Monmouth Egyetem nemekkel foglalkozó professzora. Ugyanakkor ha a gyermek csak játékfegyverekkel akar játszani és gyakran tanúsít közben agresszív viselkedést, azt felhívhatja a szülők figyelmét egy-egy esetleges problémára.

Attól sem szabad megijedni, ha egy kisfiú babázik például, hiszen ebből megtanulhatja majd a helyes viselkedést, ha majd felnőttként saját csemetéiről kell gondoskodnia. Dinella azt javasolja, hogy a szülők próbáljanak nyitottak lenni, sőt, kezdeményező félként felajánlani, hogy a 4 Barbie mellé már nem ártana egy kisautó, vagy egy dinoszaurusz is.

Akik már apróbb kortól igyekeznek több választást felkínálni gyermekeiknek a játékidő során, sokkal jobban felkészíthetik őket a felnőttkorra. Napjainkban a lányok nem várhatnak a szőke hercegre, aki megmenti őket, a fiúknak pedig nem kell katonának állniuk ahhoz, hogy kiteljesedjenek.

Olvasd el többi cikkünket is:

Húsvéti tippek Barbie babákhoz »

Tánc a négy fal között – Skippy Dance »

A felnőtteknek is kell a játék »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben