Olcsó és kiválóan fejleszt: 9 indok a gyurma mellett

A másfél-két éves gyerekek előszeretettel tapogatnak és fogdosnak meg bármit, ami a kezük ügyébe kerül. Ezt kihasználva miért is ne adnánk olyan nekik, ami a szórakoztató funkcióján kívül fejleszti is őket?

Sok kisgyerekes családnál probléma továbbá, hogy a gyerkőcök hamar ráunnak a legújabb játékokra is: de nemcsak az újraformázhatóság a gyurma előnye. A gyerekek is rajonganak érte, és a pedagógusok is ajánlják – most összegyűjtöttük, mi minden szól mellette.

1. Fejleszti a kézügyességet, a finommotoros mozgásokat

A gyurmázáshoz, akárcsak a LEGO-hoz, szükség van arra, hogy a kicsik a fejükben elképzelt képet minél élethűbben meg is alkossák. Ehhez pedig nem mindegy, milyen erősen nyomkodják a gyurmát, vagy éppen az, hogy tenyerük melyik részével mintázzák az anyagot.

2. Erősíti az izmokat

Nem szabad azt hinni, hogy a gyurmázással csak az ujjak erősödnek: tulajdonképpen a kar összes izma bevonódik a folyamatba, kezdve a tenyértől kezdve a csuklón át az alkar és felkar izmaiig. Ennek köszönhetően a sokat gyúró gyerekeknek erősebb lesz a csontozatuk is, így ritkábbak a sérülések.

3. Észlelés, megfigyelés

A céltalan gyurmázgatásnál sokkal izgalmasabb, ha konkrét szereplőket vagy tárgyakat formázunk. Ehhez viszont szükség van az alapos megfigyelésre!

4. Emlékezet

Lehet, hogy nem a szobában található egyik tárgyat, vagy játékát akarja megmintázni a gyerek: ezesetben elengedhetetlen, hogy pontosan fel tudja idézni magában az alak részleteit, kitérve olyan apróságokra is, amiket alapból nem biztos, hogy az eszébe vésne.

5. Koncentrációs képességek

Mint minden alkotó tevékenységhez, a gyurmázáshoz is precíz odafigyelésre van szükség. A koncentráció végtelenül fontos, ugyanis, ha kizökken a művészi tevékenységből, rettentő nehéz újra olyan hangulatba kerülni, mint amikor félbehagyta.

6. Szem-kéz koordináció

Bár sokan nem gondolnak rá, vagy eszükbe se jut: ahhoz, hogy saját kezűleg alkotni tudjon a gyerek, szemmel folyamatosan korrigálnia kell a kezei közül kidomborodó alakokat. Folyamatosan néznie kell, hogyan formálódik, változik a figura, és a látottak alapján tudja tökéletesíteni.

7. Fejlődik a szépérzék

Az esztétikai érzék belülről fakad – ám mindenkinél fejleszthető! Főleg a kislányoknak, de a fiúknak is szemet szúr egy csúnya szín vagy egy otromba illesztés. A gyurmázás közben észrevétlenül helyrepofozzák az ízléstelen vagy csúnyácska részleteket, hogy az eredmény számukra is szemet gyönyörködtető legyen.

8. Kialakul az arányérzék

Nemcsak rajzolás, de gyurmázás közben is fejlődik az arányérzék. Bár aki nem tanul anatómiai pontossággal rajzolni, valószínűleg élete végéig kicsit rövidebb karokat, és hosszabb testet rajzol majd az emberalakoknak, a gyurmázás segít, hogy a gyerek kicsit közelebb kerüljön a realitáshoz az arányok terén.

9. Újrakezdés lehetősége végtelenszer

A gyurmázásnak ritkán hátránya is, de inkább elképesztően nagy előnye, hogy nem maradandó, tartós. Az elrontott formák egyetlen kézmozdulattal visszavonhatóak vagy átformálhatóak. Ezáltal a gyerekek megtanulják, hogy kitartó munkával bármit elérhetnek: legyen szó kedvenc meseszereplőjük gyurmafigurájának megmintázásáról, vagy akár egy jövőbeli álmuk megvalósításáról.

A gyurmázás tehát nemcsak leköti a figyelmet, hanem számtalan módon elősegíti a gyerekek fejlődését. Bátran adjunk teret a kis szobrászoknak, ahhoz pedig, hogy szülőként ne a szőnyegbe ragadt darabkák jussanak eszünkbe a gyurmázásról, megfelelően készüljünk fel, mielőtt alkotásra kerülne sor.

Olvasd el többi cikkünket is:

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

7 érv a könyvek mellett »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben