Húsvét a világ körül: hogy ünnepelnek mások?

A húsvétról a legtöbbünknek a hímes tojások, a locsolkodás, a nyuszi és a finom sonka jut eszébe. De mi tartozik a húsvéti szokásokhoz más országokban? Összegyűjtöttünk néhány különleges tradíciót.

Sárkányreptetés Bermuda szigetén

Bermudán nem a tojások öltenek színes ruhát, hanem az ég. Az itteni hagyományok szerint ugyanis nagypéntek az ideális nap arra, hogy sárkányt reptessünk. A tradicionális húsvéti sárkányt élénk színű, geometrikus minták díszítik. Egyes elméletek szerint az égbe emelkedő sárkányok Krisztus Mennybe menetelét szimbolizálják.

Antigua szőnyegei

Az élénk, tavaszi színek az antiguai húsvéti hagyományokban is fontos szerepet játszanak. Az utcákat a húsvéti menetet megelőzően pompás mintás szőnyegek borítják, amelyek színes virágból, festett fűrészporból, gyümölcsökből, zöldségekből és homokból készülnek. A csodás alkotások egy nap alatt lepik el az utcákat.

Édes kis boszorkányok Finnországból

Finnországban húsvét a beöltözés időszaka, főleg a kislányoknak. A gyerekek húsvéti boszorkányokká válnak az ünnep idejére, rajzolt szeplőkkel és mintás fejkendőkkel. A kis boszorkák házról házra járnak, és tollakkal díszített fűzfagallyakkal és versikékkel üldözik el a rossz szellemeket. Természetesen a fizetség sem maradhat el, hiszen a gyerekek, akarom mondani, boszorkányok jó sok csokitojást gyűjtenek a nap végére.

Firenzei tűzijáték

Firenzében nagy durranás a húsvét, hiszen egy tűzijátékokkal megpakolt díszes szekér jelzi az eljövetelét. Az utcákon végigvonuló járművet 15. századi ruhákba öltözött ünneplők kísérik. A szekérnyi tűzijátékot végül Firenze érseke lobbantja lángra, amivel állítólag jó termést és bőséget hoz a városnak.

Húsvétra jó tojásfestést, a lányoknak sok locsolót, a fiúknak rengeteg piros tojást kívánunk! Ha mégis kipróbálnátok néhány külföldi hagyományt, érdemes először inkább Bermudáról példát venni, és nem a firenzei tradíciókkal kísérletezni.

Forrás: https://www.womansday.com/life/travel-tips/g2175/easter-traditions/

Olvasd el többi cikkünket is:

Augusztus 13-án a balkezeseké a világ! »

5 tipp a tökéletes iskolatáska kiválasztásához »

Örök tavasz a gyerekszobában: DigiBirds énekes madárkák »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben