Így szeresd a trambulinod! Tippek, trükkök, jótanácsok Tőlünk Neked

Már javában tombol a… tavasz, így a húsvétot magunk mögött hagyva már a nyuszi helyett a kicsik és nagyobbak ugrabugrálásától lehet hangos a kert. Ám ha azt szeretnénk, hogy korábban megvásárolt trambulinunk ugyanolyan biztonságos legyen, mint újkorában volt, ellenőriznünk és gondoskodnunk kell az alkatrészek megfelelő működéséről, szükség esetén pedig ki kell cserélnünk őket. Íme néhány tipp, trükk és jótanács, hogy a tramBULI ne csak szórakoztató, hanem garantáltan biztonságos időtöltés is legyen!

Téli álom A Trambulinkódex első és legfontosabb szabálya nem más, minthogy a medvékhez hasonlóan a trambulinok is szeretnek téli álmot aludni, így, ha ősszel, a hideg idő beköszöntésével dobozba zárod, tavasszal meghálálja, és a morcos, nyikorgó szerkezet helyett egy vidám, csillogó-villogó trambulin vár majd a családra. Az erős hőingadozás az összes alkatrészt, míg a hóesés főként az ugrálófelületet és a rugókat helyezi szorult helyzetbe – vagyis éppen ellenkezőleg, ugyanis az ugrálófelületen megálló hómennyiség következtében ezek az elemek állandó terhelésnek vannak kitéve, aminek hatására megnyúlnak. Ezáltal pedig a trambulin is veszít biztonságosságából.

Elő azzal az útmutatóval! Amikor tavasszal ismét előkerül hőn szeretett trambulinunk, fontos, hogy az önfeledt ugrándozást gondos összeszerelés és ellenőrzés előzze meg. Egy trambulin összeszerelése trükkös dolog, és némi műszaki érzéket is igényel. A használati útmutató célja megkönnyíteni a kezdő trambulinszerelők és a tapasztalt trambu-szakik dolgát, és biztosítani őket arról, hogy az alkatrészek pontos összeszerelésével a legtöbbet hozhatják ki a szerkezetből – a biztonság és a felhőtlen ugrálás terén egyaránt.

Alkatrészek ellenőrzése – legalább évi egyszer! Miután az összeszerelési útmutató alapján felállítjuk a trambulint, fontos, hogy ellenőrizzük az egyes alkatrészeket, és szükség esetén kicseréljük őket:

A biztonsági háló rendszeres (évi legalább egyszeri) ellenőrzésre elengedhetetlen, hiszen az időjárás viszontagságai és az UV-sugárzás idővel még a legminőségibb anyagok szakítószilárdságát is meggyengíthetik.

A rugóvédő takaró rendszerint polifoam anyagból készül, és célja megvédeni a gyerekeket a rugókkal való ütközéstől. Így a gyerekek bátran bukdácsolhatnak ugrabugrálás közben, hiszen a megfelelő rugóvédő takaró védelmet nyújt esések esetén. A takaró évi legalább egyszeri ellenőrzése azonban szintén nélkülözhetetlen, hiszen a különböző időjárási tényezők és az UV-sugárzás elvékonyíthatják az anyagot, így az már nem lesz képes eleget tenni eredeti funkciójának.

A rugókat szintén javasolt legalább egyszer egy évben, lehetőleg a trambulinszezon megkezdése előtt ellenőrizni, ugyanis a folyamatos vagy fokozott terhelés hatására a rugók megnyúlhatnak.

A következő, ellenőrzésre váró alkatrész maga az ugrálófelület, amely a terhelés és az UV-sugarak folyamatos ostromának eredményeként szintén veszíthet szakítószilárdságából, és már egy apró szálszakadás is később súlyos balesetekhez vezethet.

Végül, de nem utolsó sorban a trambulinoszlopokat és a rajtuk lévő polifoam takarókat kell alapos kivizsgálásnak alávetni. A rugóvédőhöz hasonlóan ez a polifoam anyag védőburokként zárja körül az egyes oszlopokat, ezáltal megóvva a gyerekeket az esésekből adódó komolyabb sérülésektől. Ám ha ez a védőréteg elvékonyodik, már nem lesz képes megfelelően betölteni szerepét.

A földhözragadtság néha jó! Korábban már beszéltünk arról, hogy az időjárás viszontagságai miképpen tehetnek kárt a trambulin alkotóelemeiben, ám egy tényezőt még nem említettem – ez pedig a szél. Az erős széllökések, szélviharok még a legstabilabb trambulinokat is levehetik a lábukról, ezért fontos, hogy a lábakat már a trambulin összeszerelésekor lesúlyozzuk. A lábnehezékek megvédhetik a trambulint a billenéstől, a gyerekeket pedig az ebből eredő sérülésektől.

Ha trambulinra vagy épp pótalkatrészekre lenne szükségetek, Nálunk mindent megtaláltok.

És ha már idáig eljutottunk… ideje beszélni a szórakozásról is! Íme 5 tuti tipp, amivel csavart vihetünk a trambulinozásba

  • Legyen tánc!

Táncoljátok ki magatokból a nap fáradalmait – a trambulinban! Javasolt, hogy a trambulinban egyszerre mindig csak egy személy tartózkodjon, ám mi is lehetne jobb, mint belefeledkezni a zenébe – akár egyedül is?

  • Figyeld a labdát!

Itt egy izgalmas játék, amelyet kifejezetten trambulinban játszhattok! Helyezzetek egy közepes méretű labdát az ugrálótér közepére, és ugráljatok körbe a trambulinban úgy, hogy közben a labdát az ugrálótér közepén próbáljátok tartani. Haladjatok sorban, és számoljátok meg, kinek hányat sikerült ugrania addig, amíg a labda ki nem gurult az ugrálótér szélére. Az nyer, akinek a legtöbbet sikerült ugrania!

  • Edzés – mozgó edzőteremben!

Képzeljétek magatokat egy Zumba-órán vagy kardio edzésen, és próbáljátok a trambulinban kivitelezni az órán elsajátított mozdulatokat. Garantáltan vicces pillanatok várnak Rátok!

  • Lazuljatok a világ legnagyobb függőágyában

A trambulin sokkal több, mint egy szerkezet, amelyben a gyerekek ugrálhatnak. Az ugrálófelület függőágynak is tekinthető, hiszen a föld felett van, és remekül lehet heverészni benne. Egy jó (mese)könyv és a kedvenc plüss társaságában órákig pihenhetnek itt a gyerekek – a fényvédő krém viszont elengedhetetlen!

  • Csak feküdj, és nézd a felhőket / csillagokat!

Nincs is jobb, mint csak feküdni, és nézni, hogyan öltenek formát a felhők, vagy ahogy az égbolt millió csillaggal telik meg. Ezt ráadásul a kényelmes trambulinban is megtehetjük – amelyet néhány párnával és egy takaróval még kényelmesebbé varázsolhatunk.

Búcsúzóul csak annyit, hogy szeressétek trambulinotokat, épségére vigyázzatok télen-nyáron, és ő meghálálja ezt Nektek, millió, nevetéssel teli pillanattal!

Olvasd el többi cikkünket is:

Monday, Tuesday… Wednesday Addams már Magyarországon is! »

Gyereknapi meglepetéskalauz – ajándékozz nem mindennapi élményt! »

Új együttműködés keretében ötvözi tudása legjavát a Playmobil és a Crayola »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben