Ne legyen nehéz az iskolatáska: így válassz táskát az oviból ballagóknak!

A június közepe a gyerekek számára egyet jelent egy elképesztően fontos eseménnyel: a nyári szünet kezdetével. Az ovis ballagásra pedig a lufik és játékhegyek mellett a lelkesebb lurkók már megkapják álmaik iskolatáskáját is. De milyen is az álomtáska, amit nemcsak nézni, de nap mint nap hordani is élmény?

Dr. Moravcsik Bence, ortopéd szakorvos, a gyermekkori ortopédiai elváltozások nagy szakértője egyértelműen azon az állásponton van, hogy a gyerekek a súlyuk legfeljebb 10%-át cipelhetik a hátukon: ez egy egészséges BMI-vel rendelkező 7 éves gyerek esetében legfeljebb 2,5-3 kilogramm.

Azonban ez a súly nemcsak a könyveket foglalja magában, hanem minden mást is: a tízórait, uzsonnát, kulacsot és az írószereket – és természetesen magát a táskát is: így pedig a teher már gyakran eléri az 5, sőt 6-7 kilogrammot is. Hosszútávon a túl nehéz táska visszafordíthatatlan deformitásokat okozhat az ízületekben, ezért nagyon fontos, hogy körültekintően pakoljuk be a megfelelően kiválasztott iskolatáskát! A súly csökkentésének legegyszerűbb módja, hogy a gyerek bent hagyja az osztályteremben azokat az eszközöket, könyveket, amikre nincs szüksége otthon. Fontos azonban, hogy amit hazavisz, azt hogyan, és miben viszi.

Miről ismerhető fel az optimális táska?

Természetesen arról, hogy tetszik a gyereknek, és szívesen viseli - könyvekkel és minden iskolai kellékkel megtömve is. A félvállas táskák helyett az ergonomikus, anatómiai kialakítású hátizsákokat ajánlja minden szakértő, bár ezek a kicsik szemében nem mindig olyan menők, de a tetszetős külcsíny könnyen megnyeri a legmakacsabb szíveket is, hogy büszkén viseljék a kétpántos verziót.

A jó táska könnyű, ámde stabil szerkezetű, magas teherbírású. Az erősebb anyag fontos, hogy egyúttal jól szellőző is legyen a komfortérzet fenntartása érdekében. A kialakítás illeszkedjen a hátra, de állítható legyen – egy rosszul beállított vállpánt például súlyos nyak- és vállfájdalmakat okozhat. A gerinc kímélete a leginkább kiemelendő, ehhez a párnázott hátrész is nagyban hozzájárul. A belső kialakítás is fontos, ugyanis a több belső zsebbel rendelkező iskolatáskákban jobban el lehet osztani a terhelést, méghozzá úgy, hogy a nehezebbeket a háthoz, törzshöz közeli zsebekbe pakoljuk. A biztonsághoz járul hozzá, ha van a táskán fényvisszaverő sáv, és a borús napokon a vízállóság is hatalmas előny.

Az iskolába járás élményét is megkeseríti, ha fizikai fájdalmat okoz a táska cipelése: ne tegyük ki ennek a csillogó szemű elsősöket!

Ezekben a táskákban nem fogsz csalódni: kattints ide!

Olvasd el többi cikkünket is:

Tánc a négy fal között – Skippy Dance »

A felnőtteknek is kell a játék »

Fiúknak kisautó, lányoknak Barbie? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben