Kreativitás fejlesztése gyerekkorban

Játékos fejlesztés? Igen!

A kreativitást nem lehet tanítani, azonban játékos módszerekkel már egész kis korban el lehet kezdeni edzeni. Ahelyett, hogy az unatkozó 3-4 évesek kezébe az okostelefont nyomnánk, találjuk meg a kreativitás fejlesztésének azt a formáját, ami leköti a gyereket. Ugyanis tévhit, hogy a lányok kreatívabbak a fiúknál – bár az ő érdeklődésüket általában könnyebb felkelteni, és megtartani is. A fiúkkal csupán meg kell találni a közös hangot, és egy valóban, számukra is érdekes játékot, amivel észrevétlenül gyökeret ereszt bennük a kreativitás. A különböző szerepjátékok, ahol a kislányok hercegnőt vagy doktornénit, míg a fiúk szuperhőst vagy mozdonyvezetőt játszanak, végtelenül fontosak. Ne essünk kétségbe, ha a gyerek mindenképp kukásautó sofőr szerepben szeretne tündökölni, hanem hagyjuk kibontakozni: a kreativitás ott kezdődik, hogy szabadjára engedheti gondolatait anélkül, hogy korlátoznánk benne. Később ezek a gyerekek sokkal könnyebben kilépnek a komfortzónájukból, és egy ismeretlen helyzetben is feltalálják magukat.

Kreatív játékok lányoknak

A lányok nagyobb része már egészen kis koruktól kezdve élvezik a csajoskodást, a rózsaszín, csillogó dolgokat. Konkrét elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy minden kétséget kizárólag énekesnők, de legalább színésznők vagy balerinák lesznek. Ezeket az idilli elképzeléseket kell támogatni a játékok terén is, ugyanis akkor fognak szívesen és maximális erőbedobással ügyeskedni, ha olyanon dolgoznak, amiben hisznek. Az ékszerkészítő szettek, vagy a divattervező sablonok kétségtelenül elkápráztatják őket, nem beszélve arról, hogy az ötletelésen kívül, milyen színeket vagy mintákat használjanak, hogyan variálják őket, a finommotoros kézügyességük is fejlődik.

Kreatív játékok fiúknak

A fiúk műszaki beállítottsága 3-4 évesen már kifejlett, azért az útépítős játékokkal nem lehet mellélőni náluk. A sokféleképpen összeállítható elemeknek köszönhetően számos kombinációt készíthetnek, ami nem kérdés, hogy jót tesz a szürkeállományuknak. A gyurma szintén remek megoldás, hiszen végtelen lehetőséget kínál, mi is készüljön a formázható gumiból. A színezőket is érdemes becsempészni a csibészek hétköznapjaiba, hiszen egy számukra érdekes témájú kifestő is fejleszti a hajlamot, hogy más és más módokon oldják meg a kapott feladatokat, ahogy a színekből is más és más árnyalatokat használhatnak.

Mind a két nemnél ideális választás a kinetikus homok, aminek nemre szabott változatai élményt nyújtanak a kicsiknek anélkül, hogy a szülőnek játszótérre kéne kísérgetni őket. A gondolatok korlátok közé szorítása azzal kezdődik, hogy egy játékot csak és kizárólag egyféleképpen engedünk játszani. Pirosra színezi a napot a gyerek? Összevissza fűzi fel a gyöngyöket, mindenféle minta nélkül? Remek! Az élénk képzelet, az alkotókészség a felnőtté válás során, és később is nélkülözhetetlen, ugyanis fantáziával a leglehetetlenebb helyzetekből is ki lehet keveredni. Ráadásul a munkáltatók részéről is elvárás a színes, kreatív, különböző megközelítésekre fogékony személyiség.

Olvasd el többi cikkünket is:

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

7 érv a könyvek mellett »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben