Miért fontos, hogy a gyerekek kedvükre rajzoljanak és fessenek?

Firkáló totyogósok

Miért fontos a rajzolás?

A firkálás, vonalakkal kísérletezés az egy-két-hároméves gyermekek számára ideális eszköz a finommotorikus mozgás és a kéz-szem koordináció fejlesztésére. A széles, önfeledt mozdulatok a feszültséglevezetést is segítik. A szenzori, azaz a különböző érzetekkel való ismerkedésben is fontos szerepet kap a ceruzával, filctollal és festékekkel kísérletezés.

Hogyan és milyen eszközökkel alkossunk?

A legkisebbek számára a rajzolás még nem valaminek az ábrázolásáról szól, hanem magukról a húzott vonalakról, a felfedezésről. Így teljesen természetes, hogy a firkákból nem rajzolódnak még ki formák, az alkotások nem hasonlítanak sem házra, sem pálcikaemberre. A rajzoláshoz érdemes olyan eszközöket választani, amelyekkel az apróságok bátran kísérletezhetnek. A lemosható filcekkel, letörölhető krétákkal nem probléma, ha lefutnak a színes vonalak a papírról. A rajzszőnyegek kellő teret hagynak a felfedező kis kezeknek. A bőrbarát festékekkel pedig belevághattok az ujjal, kézzel festésbe, maszatolásba. Ez a technika biztosan népszerű lesz az apróságok körében, hiszen ők a világgal még gyakran tapintás útján ismerkednek.

Rajzolás a nagyobbaknál

Miért kell az alkotási idő?

A finommotoros mozgás fejlődésében még sokáig fontos szerepet kap a rajzolás és festés. De az ecsetet és ceruzát már biztosan kezelő gyerekeknél is elengedhetetlen az alkotási idő. Az egyre összetettebb képek születése közben a gyerekeknek fejlődik a koncentrációs képessége és természetesen a kreativitása is. Ahogy a kusza vonalak alakzatokká, majd tárgyakká, tájjá és egyre élethűbb portrékká formálódnak, úgy lesz a képalkotás az önkifejezés eszköze is. Érzéseik, gondolataik papírra vetése közben a művészpalántáknak rengeteg apró döntést kell meghozniuk észrevétlenül. Minden egyes színválasztással, egyre inkább megtervezett ecsetvonással fejlődik a döntés- és problémamegoldó képesség.

Milyen eszközöket válasszunk?

Kísérletezzetek bátran és találjátok meg a gyerekek egyéniségéhez leginkább illő alkotási, önkifejezési lehetőségeket. Van, aki számára a színezők biztonságos keretet adnak, és inkább izgalmas árnyalatokkal, szivárványszínű ceruzákkal dobnák fel az előre elkészített rajzokat. Mások számára viszont a vonalakon belül színezés kimondottan frusztráló és korlátozó érzés. Míg valakit felvillanyoz a vízfesték esetlegessége, másokat bosszant a kontroll hiánya. Lehet, hogy stencilek hozzák majd meg a rajzoláshoz az önbizalmat. Amikor egy-egy új technikát próbáltok ki, mindenképpen könnyen fogható és kezelhető kreatív készletekkel alapozzátok meg az ismerkedést. Így hosszútávon fenn tudjátok tartani az alkotás szeretetét annak minden előnyével együtt.

Nézz körül itt, és találd meg a gyermeked egyéniségéhez leginkább illő kreatív készleteket!

Olvasd el többi cikkünket is:

Válaszd ki Te az Ország Játékát! »

Matchify: Pörgős párosítós játék 2021 karácsonyára »

Na de mi az a SUP? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben