Na de mi az a SUP?

A strandszezon beköszöntével már szinte hozzá tartoznak a profi és amatőr SUP-osok a népszerű tavaink látképéhez. Az igazi rajongók a melegebb tavaszi napokon is vízre szálltak, de sokan csak az igazán meleg napokon, a tóparton hűsölve határozzák el magukat, hogy kipróbálják ezt a vagány sportot. Vajon honnan ered és hogy tört fel ilyen gyorsan az álló evezés?

A SUP a stand-up paddle, vagyis „állva evezés” kifejezésből alkotott mozaikszó. Az evezés szó hallatán a kajak-kenu juthat eszünkbe, itt azonban csónak helyett egy nagy szörfdeszkával tartjuk magunkat a vízen. Ennek ellenére a SUP-hoz nincs szükség a filmekből ismert gigantikus hullámokra, vagy emberfeletti egyensúlyérzékre. Egy SUP-deszka és egy evező segítségével a legnyugodtabb vizeken is békésen siklunk majd.

A sikere éppen az egyszerűségében rejlik; ezt a sportot egyaránt űzheti az, akinek gyengébb a fizikuma, az, aki nem tud vagyonokat költeni a vízi sporteszközökre, vagy az, aki csak alkalmanként szeretné kipróbálni folyamatos edzés nélkül. A partokat ellepték a SUP-kölcsönzők, és a deszkák háttérbe szorították a nehézkes vízibicikliket. A SUP-ot családok is használhatják; egy hosszú deszkán elfér két felnőtt, vagy egy felnőtt egy-két kisgyerekkel.

A SUP épp olyan jó a családoknak és társaságoknak, mint a magányos sportolóknak. Részt vehetünk vele SUP-túrákon, de egyedül is bebarangolhatunk egy-egy tavat – akár teljes szélcsendben is.

És hogy honnan ered? Akárcsak a szörf, a SUP is hawaii sport. Az 1940-es években hawaii szörfoktatók a deszkán állva és evezve figyelték a lelkes diákok mozdulatait. A SUP azonban nem mindig volt sport: évezredekkel ezelőtt Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában is számos nép használt valamilyen deszkát vagy csónakot a vízi közlekedésre, amit állva, hosszú evezővel hajtottak.

Mivel egy kíméletes, mégis aktív sportról van szó, minden korosztály számára egészséges kikapcsolódás lehet a nyaralás vagy egy-egy aktív pihenéssel töltött hétvége alatt.

Olvasd el többi cikkünket is:

Augusztus 13-án a balkezeseké a világ! »

5 tipp a tökéletes iskolatáska kiválasztásához »

Húsvét a világ körül: hogy ünnepelnek mások? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben