Okozhat a játékfegyver agressziót?

A szülői aggályok között szerepel azon teória, miszerint a játékfegyver később éles lőszerré válhat a kisfiúk kezében. Ez persze csak képletesen értendő és valójában aggodalomra semmi ok. A kisfiúk viselkedésének természetes része, ha játékfegyverekkel játszanak. Ha nincs náluk, akkor bármilyen tárgyat azzá alakít a képzeletük, hogy a ház körül rohangálva lövöldözhessenek.

Noha az okok vitathatók, az egyértelmű, hogy a fiúk az agresszív játékformák kedvelői. Általában a lányok szépen, a fiúk pedig szülői szemmel „rondán” játszanak. Az ilyen viselkedés riasztó lehet sok szülő számára, akik attól tartanak, hogy ez hatással lehet a fiuk agresszív viselkedésére.

Az igazság az, hogy az agresszív viselkedés csak a játék része. Egyedi esetek képezhetnek kivételt, ám kutatások bizonyítják, hogy nincs összefüggés a játék során tanúsított agresszió és a későbbiekben fellépő indulatkezelési problémák között. Sőt, a gyerkőcök, akik játék során harcosabbra veszik a figurát, sokkal jobban boldogulnak önmaguk megnyugtatásával a valós szituációkban.

A gyerekek találékonyak és kreatívak, tehát ha elveszik tőlük a játékpisztolyt, akkor valószínűleg más tárgyba teszik bele eme fantáziájukat és játszák el azt, hogy az egy fegyver. Szakértők azt javasolják, ha látni a gyereken, hogy túlzott agresszivitást mutat a játék vagy más szituációk során, akkor a szülő üljön le vele beszélgetni arról, mi a különbség a játék és a való élet között, így segítve át őt a nehezebb időkön.

Sokkal inkább érdemes aggódni amiatt, hogy a lurkók mit látnak a tévében vagy online, hiszen sokkal több szál fűzi a magatartásbeli problémákat a médiában látottakhoz, mint a fegyveres játékokhoz.

Ha valaki mégis aggódna, akkor inkább azt javasolják a szakértők, hogy a szülő próbálja meg terelgetni a csemetét játék közben és útmutatással segítse, ne pedig elvegye tőle a játékfegyvert.

Olvasd el többi cikkünket is:

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

7 érv a könyvek mellett »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben