Sokféle játék az okos gyerekekért

A játékidő fontosságát alátámasztó érvekből rengeteg van. Mind-mind azon igyekszik, hogy kihangsúlyozza a hasznos játékidő fontosságát, hogy a gyerekek megfelelően fejlődhessenek. De hogyan segíthet egy játék abban, hogy okos és egészséges felnőtt kerekedjen az apró palántákból?

Bízzuk rá a választást

Nincs is jobb és érdekesebb annál, mint amit a csemete kiválaszt, hogy játsszon vele. Amennyiben ez a tárgy nem veszélyezteti, bizony hagyni kell, hogy saját maga tudjon érvényesülni. Ami érdekli az apróságot, amiben érzi a vidám percek potenciálját, az bizony a legjobb választásnak bizonyul, hiszen minden számára érdekes dolog megtanítja valamire.

Támogassuk az életkorának megfelelő játék választását

A kicsi kedvét könnyen szegi, ha életkorából kifolyólag túl egyszerű és unalmas, vagy éppen túl komplikált és bonyolult egy játék. Egy játék akkor jó, ha a képességekhez mérten se nem egyszerű, se nem bonyolult, így az aranyközépúton haladva, a kicsik remek szórakozás elé néznek.

Vegyük figyelembe a kicsik érdeklődési körét

Nincs is jobb érzés, mint amikor a kis csemete megkapja a kedvenc mesehősét. Amennyiben tisztában vagyunk vele mit szeret és mit nem, könnyebb dolgunk van, hogy okos gyereket neveljünk. Ha a készségei szintjével is tisztában vagyunk, nem lesz nehéz dolog a képességeinek megfelelő játék kiválasztása.

Képzeletfokozó játékok

Az egy-két módon játszható játékok mellett megragadhatnak a gyerekek, ezért próbáljunk arra törekedni, hogy többféleképpen játszható legyen a választottunk. Többféle kimenetellel rendelkező társasok, kártyajátékok, de az építőjátékok is rendkívül fejlesztik a képzelőerőt, sőt a kézművesség is remek helyezett ezen a toplistán. Az olyan játékok melyekkel lehet valamit kezdeni, fokozzák az intelligencia szintjét.

Többféle játék, többféle készség

Minél többféle játékkal találkoznak a csemeték, annál fejlettebbek lesznek és annál sokrétűbb tudásra tehetnek szert. Tehát a plüssök, építős játékok, kártyák mellé, nem árt egy kis társas is. Minél több dolgot próbál ki az apróság, annál jobban kirajzolódik a jelleme és annál jobban hozzáfér ahhoz, hogy milyen preferenciái vannak.

Nem árt egy kis segítség

Amennyiben megvan a sikeres játékválasztás, ne csak a gyerek kezébe nyomjuk, de játsszunk is vele. Próbáljuk meg elmagyarázni mi, hogy működik, üljünk le vele tisztázni a szabályokat.

A kevesebb több

Ne árasszuk el egyszerre több játékkal a kicsit. Egyszerre csak eggyel ismertessük össze, amivel majd ha magabiztossá vált, eldöntheti rátalált-e saját világára.

Első a biztonság

Mindig győződjünk meg róla, hogy a játék biztonságos, a leírások tartalmazzák az allergéneket és figyelmeztetéseket, melyeket mindig érdemes elolvasni. Kipróbálás Szerencsére csomó lehetőség adatik meg a szülőnek és a gyereknek, hogy kipróbálhassák a játékot, mielőtt megvennék. Ilyen lehetőség például a játékboltban való kipróbálás, vagy az Ország Játéka Játszónap.

Olvasd el többi cikkünket is:

5 tipp az iskolaszerek kényelmes beszerzéséhez »

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben