Tiszta játékok = kevesebb betegség

A gyerekkor nem kifejezetten a maszat- és kórokozómentességéről híres. Plüssmacik a földön húzva, kisautók a szájba véve: ezek nem hangzanak valami jól.

Elővigyázatosság

A fejlődésben lévő szervezetek immunrendszere hatalmas odafigyelést igényel. Jobb nem kitenni a gyermekeket az egyébként könnyen elkerülhető baktériumok veszélyeinek. Azon felül – hogy látványosan szennyeződött a játék, vagy a kis gyerkőc beteg – nem árt havi rendszerességgel tisztítani őket.

Hogyan?

A legegyszerűbb módja a játékszerek tisztántartásának a meleg, szappanos víz. Legtöbbször elegendő egy jó kis szappanfürdő a baktériumok ellen. Ha a játékok anyaga engedi, akkor fertőtleníteni sem árt őket. A mosógép rendkívül alkalmas erre, azonban nem minden termék esetében megengedett a használata. Ha kémiai anyagokat használunk, számos szer áll rendelkezésünk, tehát van miből válogatnunk. Minden esetben olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, majd annak megfelelően járjunk el. Hogy melyik módszert választjuk, az rajtunk áll, de gondosan vegyük figyelembe mit ajánl a gyártó a termékével kapcsolatban.

Elemes játékok

Elemes vagy akkumulátoros játékok esetén, a tisztítást megelőzően mindig távolítsuk el először az elemet. A fertőtlenítőszert higítsuk (ha azt választjuk a szappanos víz helyett) és tiszta rongyot használjunk a tisztításhoz. Ügyeljünk rá, hogy a szabad levegőn alaposan megszáradjon, mielőtt visszahelyeznénk az elmeket/ vagy az akksit.

Ha nincs időnk

Amennyiben nincs időnk a tisztítással vacakolni, tegyük félre, hogy a csemeténk ne érje el és térjünk vissza rá később, amikor már tudunk rá szakítani pár percet.

Menthetetlen helyzet

Olyan esetben, ha a játékot végleg menthetetlennek érezzük vagy alkalmatlan a tisztításra, akkor sajnos nincs más hátra: ki kell dobni (természetesen a gyártói leírásnak megfelelő helyre).

A tiszta gyerek, boldog gyerek

Semmi gond nincs azzal, ha sok kosz jár egy gyerekkel, azonban kezeljük megfelelően a szituációt és ne hunyjunk szemet a mocskos játékok felett. A játékidőben így kevesebb baktérium fog szabadon garázdálkodni és a kis csemete biztonságban lehet.

Olvasd el többi cikkünket is:

A felnőtteknek is kell a játék »

Fiúknak kisautó, lányoknak Barbie? »

Megtaláltuk az Ország Játékát! »

Összes cikkünkért kattints ide »

Mi is sütiket (cookie) használunk az oldalainkon. Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Rendben Nem szeretném