A trambulin nem csak ugrálásra való: 3 észbontó játékot mutatunk

A trambulin sok gyerek kedvence, viszont nem minden szülő van tisztában azzal, hogy a jókedven túl az egészségre is hihetetlenül pozitívan hat egy kis ugrabugra.

Az állóképességen és az izmokon túl az egyensúlyérzékre is remek befolyással bír. Egy idő után azonban a céltalan pattogás unalmassá válhat, esetleg egymást kezdhetik piszkálni a gyerekek – ami balesetveszélyessé is válhat. Erre az esetre mutatunk 3 szuper játékot, hogy végül jóleső fáradtsággal dőljenek ágyba a rugólábú lurkók.

Diótörő

Nem kell a téli balettre gondolni, szó sincs komolyságról! A játék lényege, hogy a gyerekek kiválasztanak egy „Diótörőt”, akinek a feladata a lehető legmagasabb intenzitással ugrálni, és ezzel feltörni a diócskákat, azaz kimozdítani a törökülésből társait. Aki legtovább tartani tudja a pozícióját, az lesz a következő Diótörő – de játszhatjuk úgy is, hogy az elsőnek feltört „csonthéjas” lesz a törő.

Trambulin Twister

A mindenki által ismert, de széleskörűen már-már unalmasnak számító Twister teljesen új megvilágításba kerül, ha a szilárd talaj helyett máshol játsszák. A trambulin a legapróbb mozgásra is reagál, így az egyszerű utasítások teljesítése is sokkal macerásabb, mint az alap játékban. Akár a meglévő Twister szőnyeget is leteríthetjük a trambulinra, de krétával is fel lehet festeni a játékmezőket. (Fontos, hogy ha ezt választjuk, koszolós ruhában engedjük csak játszani a gyerkeket, ne a legszebb ünneplőben!)

Kő, papír, olló

Te is ritmusra olvastad fel a jól ismert játék nevét? A trambulinon azonban nem csak fél kézzel, hanem teljes testtel játszható! A gyerekek közösen kántálják a közismert szavakat ugrálás közben, majd amikor a választott „fegyvert” kéne mutatni, kézmozdulat helyett úgy vetődjenek el (lehetőleg egymás felé nézve), hogy az előzőleg egységesen megbeszélt jelentésű pózt vegye fel a testük. Nem árt, ha van egy játékvezető, aki felügyeli, hogy fekvés közben már senki se váltson pozíciót.

És mire is jó ez a sok ugrálás?

  • Helyes levegővételre edz: ugrálás közben minden izom dolgozik, mint minden más mozgás közben. Így a rekeszizmok sem pihennek, amik a légzéstechnika javításáért is felelnek.

  • Szinkronizált agymunkára késztet: a trambulinon való fel-le mozgáshoz elengedhetetlen az egyensúlyérzék. Ehhez pedig nem elég az egyik, vagy a másik agyféltekét mozgósítani: mind a kettőre szükség van, az összehangolt munka pedig a mentális egészség egyik alappillére.

  • Erősíti az immunrendszert: az ugrálás, és az izommunkából következő vérbőség a belső szervek működését stimulálja, azaz serkenti. Ezáltal a nyirokrendszer is maximális fokozatra kapcsol, és a méregtelenítő kúrákat túlszárnyalva detoxikálja a szervezetet.

  • Csökkenti a hiperaktivitást: természetes, hogy az ugrálásban elfáradnak az örökmozgók is – egy átugrált délután után a legaktívabb gyerek is szívesen elnyúlik egy kicsit a kanapén, ahelyett, hogy a lakásban randalírozna.

  • Fogyaszt: a gyerekkori elhízás hatalmas probléma a 21. században. A gyerekeket nem könnyű rávenni, hogy bármiféle mozgást végezzenek, ugyanis a kütyük és tabletek vonzóbb szórakozást kínálnak, mint az izzasztó körök a futópályán. Azonban egy játékos sportnak, mint a trambulin, minden gyerek előszeretettel hódol: és észrevétlenül fogy vele.

A trambulinozás a fizikai és mentális egészségen, állóképesség és koncentráció fejlesztésén túl a kitartást is növeli, és sikerélmény szolgáltat: ez az a mozgás, amit nem kell tanulni, mégsem lehet rosszul csinálni. A közben termelődő endorfin pedig boldogsághormonként ismert, így a jókedv is garantált.

Kedvet kaptál egy kis trambulinozáshoz? Kattints IDE a legmenőbb, védőhálóval és létrával felszerelt trambulinért!

Olvasd el többi cikkünket is:

Az érintés fontossága a szülő-gyermek kapcsolatban »

Néhány okos tipp otthonra az úszás szerelmeseinek »

7 érv a könyvek mellett »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben