7 érv a könyvek mellett

Sokakat gondolkodóba ejt, hogy mi lenne legmegfelelőbb program a gyermekek számára a tavaszi szünetben. Fejtörést okoz, hogy mi az ami hasznos, és mégis örömet lehet vele szerezni? Lássuk az egyik leghasznosabb elfoglaltságot, mely igen sok készséget fejleszt már a csemeték kiskorától fogva.

A könyv

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy milyen fontos az olvasás és milyen pozitív hatásai vannak a gyermekek fejlődésére és a szülő-gyermek kapcsolatra egyaránt. A változékony tavaszi időjárás és a jelenlegi vírushelyzet nem teszi könnyűvé a szabadtéri programok szervezését, ezért nem árt, ha van a tarsolyunkban egy „B” terv ezekre az időre. Íme, néhány fontos dolog, amit nem árt tudni szülőként az olvasásról.

1. Szülő-gyermek kapcsolat

Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után leülni a gyerekekkel és egy általuk választott könyvet közösen elolvasni. Ha a gyermek éppen most kezdi az olvasás képességének elsajátítását, abban az esetben több türelemre és időre lesz szükségünk. Fontos, hogy ne siettessük, ne szidjuk, ha nem megy elsőre zökkenőmentesen, mert ezzel nagyon könnyen elvehetjük tőle az olvasás örömét. Próbáljunk meg segítő kezet és támaszt nyújtani, amivel végeredményben megszerettethetjük velük az olvasást, illetve megmutathatjuk, hogy milyen sok örömet és csodát adhat a képzelet világa.

2. Fejleszti a gyermeket

Az olvasás nem csak kikapcsolja az elmét, de fejleszti is. Minél többet olvas valaki, annál tágabb lesz a szókincse. Ha egy babának születésétől kezdve sokat olvasnak, az kihat majd a jövőjére is. Azok a csemeték, akik ilyen körülmények között nőnek fel, sokkal könnyebben tanulnak, nem csak magyarul, de idegen nyelveket is. Kihat a kreativitásukra és a fantáziájuk is sokkal színesebb összehasonlítva azon gyermekekével, akinek nem, vagy csak ritkán olvasnak a szülei.

3. Fejleszti a beszédkészséget és a kommunikációt

A csemeték elméje már akkor elkezd fejlődni mikor még egyáltalán nem ismerik a betűk világát, de a szülőktől hallottakat szívesen vonják be a hétköznapi szituációs játékokba közösségi foglalkozások során. Minél többet játszanak felolvasósat, annál jobban fejlesztik önmagukat. Emellett a kommunikációs készségeiket is fejlődnek, hiszen minél több szót vagy szófordulatot ismernek, annál könnyebben tudják kifejezni magukat, vagy elmondani mit szeretnének, vagy mire gondolnak.

4. Fejleszti a logikus gondolkodást

A történeteken keresztül tapasztalatokat szereznek, ezek alapján megtanulják összekötni az ok-okozati összefüggéseket, mi miért történik, mit mi követ.

5. Segít a stresszoldásban

Ha a gyermeket láthatóan nyomasztja valami, és úgy ítéljük meg, hogy nehezen dolgozza fel, kereshetünk neki olyan történtet, ami az övéhez hasonló. A mesevilág segít abban, hogy saját magát a helyzetbe képzelve, oldódjon a történés okozta szorongás.

7 ok az olvasás mellett

6. Fejleszti a koncentrációs készséget

Minél többet olvas valaki, annál könnyebben tud fókuszálni egy adott dologra. Az olvasás figyelmet igényel, hiszen ha nem figyelünk, könnyen elveszíthetjük a fonalat és a későbbiekben nem fogjuk érteni, mi miért történik. Ez az élet további területein is pozitív hatást gyakorol a kicsikre, hiszen bármibe belekezdenek sokkal fegyelmezettebben és összeszedettebben teszik majd azt.

7. Az olvasás móka!

Keveset unatkoznak azok az emberek, akik szeretnek olvasni, hiszen abban a pillanatban mikor úgy érzik, hogy hatalmába kerítené őket az unalom, akkor elővesznek egy számukra érdekes könyvet és máris elrepülnek a képzelet világába, ami sosem unalmas.

Következtetésképpen, érdemes gyermekeinkkel több közös ilyen programot szervezni, hiszen bármilyen nehéz időket is élünk, az olvasás segít abban, hogy kicsit elszakadjunk a valóságtól és önmagukat fejlesztve mégis kikapcsolódjunk és pihenjünk.

7 ok az olvasás mellett

Olvasd el többi cikkünket is:

Miért babáznak a gyerekek? »

A frizurák száma végtelen »

Hogy könnyebben induljon az iskolakezdés »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben