Hogyan járul hozzá az olvasás a gyerekek érzelmi fejlődéséhez?

Az olvasás, amellett, hogy varázslatos élmény, fontos része a gyerekek érzelmi fejlődésének. Már picikorban érdemes becsempészni a könyveket a játékidőbe. A közös olvasással ugyanis segítjük az apróságokat a világ megértéseben. Az olvasás során megismert világok pedig a nagyobbakat is segítik abban, hogy feldolgozzák és kifejezzék saját érzelmeiket. Nézzük, hogyan is teszi kiegyensúlyozottabbá a gyerekeket az olvasás!

Milyen a picik számára a világ?

Azt tartja a mondás, hogy egy újszülöttnek minden történet új. Ez viszont nem csak a történetekre, hanem rengeteg, felnőttek számára már ismerős szituációra is igaz. Az apróságok számos új élményt gyűjtenek egy nap, amiközben újfajta kihívásokkal szembesülnek. Egy-egy helyzet különösen ijesztő lehet számukra, például az orvoshoz tett látogatás. Ezeken a szituációkon nehéz őket átsegíteni, hiszen nem tudjuk olyan egyszerűen átbeszélni, elmagyarázni az eseményeket. A színesen illusztrált könyvecskék viszont számukra érthető módon, képek és egyszerű történetek segítségével mutatják be ezeket a helyzeteket. A közös olvasás mankót ad nekünk, szülőknek is ahhoz, egy elmagyarázzuk, hogy a játszópajti miért vette el a játékot, és mit lehet ilyenkor tenni.

Hogy érezted magad az oviban?

Ahogy cseperednek a gyerekek, eljön az az idő, amikor egy közösségben ott kell hagyjuk a piciket. A bölcsiben, oviban már nem tudjuk figyelemmel kísérni, hogy pontosan mi is történik velük. A függetlenedésük ezen fontos lépcsőfoka félelmetes lehet szülőknek és gyerekeknek is. Nehezíti a dolgot az, hogy ennyi idős korban egyáltalán nem egyszerű még arra a kérdésre válaszolni, hogy hogy érezted magad az oviban.

Az estimeséhez választott egyre összetettebb történetek viszont a picik számára ismerős konfliktusokat mutatnak be. Ezeken keresztül meg tudják osztani velünk azt, hogy ma velük is hasonló dolgok történtek, mint Boribonnal, vagy úgy érezték magukat, mint Maszat. A hétköznapi élettől látszólag elrugaszkodott mesehősök is segítséget nyújtanak a kicsiknek az érzelmeik felfedezésében. A mókás külsejű kufli, Fityirc például a dadogással küzdő gyerekeknek hamar a kedvence lesz, miközben segít abban, hogy ne érezzék magukat egyedül.

Mit mondanak rólunk és a világról a könyvek?

A világ és önmaguk megismerése viszont egy soha véget nem érő folyamat. Ezen a különleges úton mindig fordulhatunk a könyvekhez segítségért. Erre érdemes bátorítani a gyerekeket is. Roxfort varázstanoncai kissé mágikusabb környezetben, de ugyanúgy küzdenek a kamaszkori érzelmekkel, változásokkal, mint egy átlagos suliba járó tini. Az elképzelt karakterek szerepébe helyezkedve viszont könnyebb megérteni a komplex érzéseket, majd eljutni azok kifejezéséig, ha kell, segítség kérésig és a feldolgozásig. Egy-egy szereplő bőrébe bújva a gyerekek biztonságos környezetben élhetnek meg konfliktusokat, és eldönthetik, vajon ők is így kezelnék-e azt a problémát. Mindeközben folyamatosan fejlődik a problémamegoldó képességük. Ahogy újabb és újabb karaktereket ismernek meg, egyre könnyebben tudnak belehelyezkedni mások helyzetébe, egyre empatikusabbá válnak.

Így a könyvek nemcsak egy-egy varázslatos új világra nyitnak ablakot, hanem a saját életünkre és gyermekeink érzelmeire is. A könyvek segítségével gyermekeinket felvértezhetjük az őket érő élmények megértéséhez, feldolgozáshoz szükséges eszköztárral.

Olvasd el többi cikkünket is:

Szóljon idén a közös élményekről a karácsony »

Válaszd ki Te az Ország Játékát! »

Miért fontos, hogy a gyerekek kedvükre rajzoljanak és fessenek? »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben