Az önuralom tanulható: így lesz a virgonc csínytevőből az osztály kisangyala

Az iskola az óvodához képest egy jóval korlátozottabb közeg a gyerekek számára. Míg egyesek alig várják, és jól viselik a kötöttségeket, mások nehezebben alkalmazkodnak a szigorúbb napirendhez. Az önkontroll teljes hiányában megkeserítik a pedagógusok mindennapjait, és saját maguknak is megnehezítik a dolgukat, ugyanis a tanulási nehézségek sokszor kapcsolatban állnak a magatartási problémákkal.

Az iskolai szabályok betartása éppúgy fontos és említésre méltó terület, mint a megfelelő iskolatáska kiválasztása: a higgadt, fegyelmezett diákoknak nemcsak a bizonyítványuk lesz szebb.

Önfegyelem játékosan

A komoly szülői fejmosásoknál hatékonyabban működik, ha játékos formában próbáljuk rávenni a kicsiket arra, hogy legyenek szófogadóbbak. Mutatunk néhány ötletet, amit akár egy, de több gyerek is játszhat egyszerre, miközben észrevétlenül fejlődik az alkalmazkodóképességüket és önfegyelmük.

Piros-zöld:

Akár kint, akár bent is játszható. A játékvezető meghatározott távolságra áll az összes játékostól. Amikor elkiáltja magát, hogy ZÖLD, az összes játékos elindul felé futva – mindaddig, amíg a játékvezető a PIROS szó harsogásával meg nem állítja őket. Ha valaki téveszt, vagy nem áll meg, vissza kell kullogjon az alapvonalra. Nehezített változatában fel is cserélhetjük a színek jelentését.

Akin van…

A piros-zöld játékhoz hasonló felállástól annyiban különbözik, hogy a játékosok 1-1 lépést tehetnek akkor, ha a háttal álló játékvezető által kiáltott színből van rajtuk, a ruházatukon vagy a kiegészítőiken. Az nyer, aki leghamarabb eléri a játékvezetőt.

Anya, szabad?

Az „anya” itt is egyenlő távolságra, háttal áll a többi gyerektől. A játékosok kórusban megkérdezik, hogy „Anya, szabad?” – mire az anya egy konkrét utasítást ad a sorban következő gyereknek. Például: „Nóri, gyere előre három tyúklépést.”

Hangerőszabályozás

A játékvezető adjon ki egy feladatot, amit a gyerekek normál hangerőn kezdjenek el végezni. A játékvezető utasítása alapján ezután próbálják meg hangosabban, illetve halkabban az adott cselekvést!

Jönnek az elefántok, mennek az elefántok

A játékvezető felteszi a kérdést a gyerekeknek: „Halljátok az elefántokat? Még nagyon messze vannak…” – erre a gyerekek halkan elkezdenek topogni, akár egy elefánt caplatna a távolban. A játékvezető feladata, hogy koordinálja az elefánt „közelségét”, és ezáltal a hangerőt. Amikor már odaértek az „elefántok”, a gyerekek a lehető leghangosabban trappolhatnak, de amikor a játékvezető közli, hogy az elefánt elindult visszafele, fokozatosan le is kell tudjanak halkulni.

Szobortánc

A folyamatos zenére történő riszálást a muzsika hirtelen lekapcsolása szakítja meg: ekkor minden gyereknek szoborrá kell dermednie. Aki elrontja, és tovább mozog, kiesik.

Utánozós majom!

Akár párban, vagy egy játékvezetővel is lehet játszani. A lényeg, hogy egy adott embert kell utánozni, minden mozdulatát, mimikáját, akármilyen vicces, abnormális vagy eszement pózt vagy grimaszt vesz fel.

Simon mondja

A „Simon” nevet a játékvezető a saját nevével is behelyettesítheti. A játék lényege, hogy „Simon mondja, hogy emeld/emeljétek fel a jobb kezed/kezeteket!”, vagy bármilyen utasítást, amit a játékosoknak haladéktalanul el kell végezniük. Akkor viszont, ha a játékvezető nem mond nevet, vagy más nevet mond, tilos követni a parancsot. Aki mégis eltéveszti, kiesik.

A játékokon túl

Bár a mozgás minden személyiségtípusnak, kortól függetlenül elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, a kifejezetten hiperaktív gyerekeket különösen érdemes valamilyen rendszeres sportfoglalkozásra, mozgásformára beíratni, hogy lekössék az energiáikat. Az aktív, lendületes sporton túl pedig valamilyen meditatív jellegű tevékenység, például a gyerekeknek tartott jógaórák is meghálálják magukat. A kreatív elfoglaltságok szintén higgadtságra és türelemre nevelnek. Azok a gyerekek sokkal fegyelmezettebbek, akiknek van valami hobbijuk, és a szülői példamutatásról sem szabad megfeledkezni. A figyelem lekötése nem egyszerű feladat: de az egyszerű, okostelefon a kézbe megoldás helyett a gyerekek jövője szempontjából mégis hihetetlenül fontos lenne a minőségi fejlesztés.

Olvasd el többi cikkünket is:

Húsvéti tippek Barbie babákhoz »

Tánc a négy fal között – Skippy Dance »

A felnőtteknek is kell a játék »

Összes cikkünkért kattints ide »

Van pár sütink (cookie). Kérsz egyet?
Segítségükkel továbbra is szeretnél okos és hasznos termékajánlókat látni? Elolvasom bővebben Nem szeretném Rendben